Témaindító hozzászólás
|
2004.12.13. 22:00 - |
Sziasztok!!
A "Süssünk, főzzünk Karácsonyra" rovatba bekerültek Ica mama receptjei is. Még bővűlni fog sütemény receptekkel is. :-) |
[21-2] [1-1]
Sanyarúkáposztás rétest kérek ha lehetne |
sokkat ittam lehet ,most lenne egy kór hely leves jól esne. |
Meggyes pite másképp
Hozzávalók:
A tésztához:
350 g liszt
150 g margarin
1 dl tejföl
2 db tojás
30 g porcukor
2 g só
A töltelékhez:
1000 g kimagozott meggy
150 g dió
150 g cukor
50 g zsemlemorzsa
5 g őrölt fahéj
Elkészítés:
A liszttel a margarint szétmorzsoljuk, majd a tejföllel, a tojássárgájával, a porcukorral, és a sóval összegyúrjuk. A jól kidolgozott tésztából két cipót formálunk és hűvös helyen másnapig állni hagyjuk. Másnap mindkét cipóból tepsinagyságú lapot nyújtunk. Az egyiket betesszük a kizsírozott tepsibe, elősütjük. Meghintjük zsemlemorzsával, s rárakjuk a kimagozott, kissé kinyomott meggyet. Majd meghintjük a porcukorral elkevert dióval és befedjük a másik kinyújtott lappal. Mielőtt sütőbe tesszük, a tésztát villával kissé megszurkáljuk (így a tészta és a töltelék közötti levegő eltávozik). Tojásfehérjével megkenjük, s kristálycukorral kevert, darabosra vágott dióval is beszórhatjuk. Előmelegített sütőben, nem túl erős tűznél megsütjük. Hidegen szeleteljük és a tésztástálon hintsük meg porcukorral.
De nagyon finom vanilia-sodóval tálalva is!
|
Grog
Hozzávalók:
6 cl rum
1 cl citromlé
1 kockacukor
1 szelet citrom
szegfűszeg
fahéj
citromhéj
Elkészítés:
A rumot, a citromlét és a cukrot keverjük el egy füles pohárban, adjunk hozzá néhány szem szegfűszeget és a fahéjdarabkát, majd az egészet öntsük fel forró vízzel. A tetejét szórjuk meg a citromhéjjal, s végül hanyagul ejtsünk a pohárba egy citromszeletet.
|
Gyümölcsös-fűszeres téli itóka
Hozzávalók:
2 dl ananász juice
2 dl narancs juice
4 evőkanál fekete tea
1 csipet szerecsendió-reszelék
4 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
méz
Elkészítés:
Forraljuk fel a narancslevet a szegfűszeggel és a fahéjjal, majd hagyjuk állni fél órát. Közben főzzünk erős fekete teát, és ha kihűlt, ízesítsük mézzel. A fűszeres narancsléhez keverjük hozzá a teát, az ananászlevet és a szerecsendiót, és mielőtt hőálló poharakba töltenénk, forraljuk fel még egyszer.
|
Pulykagombócleves
Hozzávalók:
a leveshez:
• ½ kg pulykaaprólék
• 20 dkg pulykahús (ajánlatos mellből)
• 2-2 fej fehér- és sárgarépa
• ¼ zellergumó
• 1 vöröshagyma
• só, fekete bors
a gombóchoz:
• 1 vöröshagyma
• 1 tojás
• 2-3 dkg csemege szalonna
• só, bors, majoránna, petrezselyem
• 2 evőkanál zsemlemorzsa
Az aprólékot és a pulykahúst tedd egy nagy lábosba, majd rakd mellé a megtisztított és tetszés szerint felvágott répát, zellergumót és hagymát (Ez utóbbinak csak a külső héját vedd le, és egészben, vagy félbevágva tedd a többi zöldséghez.) Öntsd fel 1, 5-2 l vízzel és lassú tűzön főzd meg. (1-1, 5 óra).
Mikor a leves elkészült, vedd ki a húst és ha nem mellehúsából készült, akkor csontozd ki. A zöldséget egy szűrőlapát segítségével tedd külön tányérra. A gombóchoz a főtt húst, a szalonnát, a vöröshagymát daráld meg. Ízesítsd fűszerekkel (só, bors, majoránna, petrezselyem) keverd hozzá a tojást és annyi zsemlemorzsát, amennyivel jól gyúrható lesz. Vizes kézzel formálj belőle diónyi gombócokat és a levesben, kis lángon főzd ki, kb. 10 percig.
|
Virslis sajtsaláta
Hozzávalók (4 adaghoz):
3 pár virsli, 1 kis fej apróra vágott hagyma, 2 db felkockázott ecetes uborka, 20 dkg trappista sajt, 2 evőkanál cukormentes mustár, fél evőkanál olíva olaj, 1 teáskanál citromlé, só, bors.
A virslit vágd karikára, keverd össze a hagymával, uborkával, és az apróra sajttal. Az öntethez keverd el a mustárt az olajjal és a citromlével, ízesítsd sóval, borssal.
|
Tojásos csirkecombok
Hozzávalók (4 adaghoz):
4 csirkecomb, 6 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor snidling, 2 fej saláta, só.
A csirkecombokat a csont mellett vágd be, (esetleg bőrözd le,) és besózva kicsit hagyd állni. Nagy serpenyőben forró olajon pirítsd meg, majd kevés vizet öntve alá, letakarva párold puhára. A tojásokat verd fel a sóval, az apróra vágott petrezselyemmel és a snidlinggel. A csirkét süsd zsírjára, és öntsd fel a tojással. Amikor a tojás megdermedt, a combok mentén oszd négy adagra, és frissen laskára vágott, fűszeres olajjal ízesített salátán tálald.
Bármilyen rizzsel kitűnő!
|
Fekete-fehér süti
Hozzávalók (60 darab):
30 dkg liszt,
20 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg cukor,
1 csomag vaniliás cukor,
csipetnyi só,
1 tojás,
1 késhegynyi sütőpor,
1 evőkanál kakaó,
1 evőkanál tej,
néhány csepp rumaroma
A lisztet, zsiradékot, cukrot, vaníliás cukrot, sót, tojást, sütőport gyúrjuk össze, majd felezzük el a tésztát. Az egyik feléhez keverjük a maradék hozzávalókat. Mindkét részt tegyük 30 percre a hűtőbe. Alufólián nyújtsuk ki külön a tésztákat. A világos tésztát tegyük a sötétre, és tekerjük össze. Szeleteljük fel vékonyan, és az így kapott csigákat süssük ki (180 fokon kb. 8-10 perc).
|
Keksztekercs Icus módra
25 dk margarint jól kikeverek fél kg porcukorral.hozzáadok 20dk darált diót,5 dk kakaóport,10 dk áztatott mazsolát,fél kg darált kekszet és 2 dc sütőrumot ha van,de jó a másik is csak drágább. Ezeket jól összegyúrjuk és kis rudakat formálunk belőle.Egy zacskó kókuszreszeléket tálcára öntünk és a rudacskákat jól megforgatjuk benne.Alufóliát vagy nejlont bevizezünk és minden rudacskát külön beletekerünk.
Hideg helyre tesszük őket és pár órát állni hagyjuk,utána lehet szeletelni.
Nagyon fincsi és gyorsan elkészíthető!
|
Sörös hús
Kb. 15 dk margarinban hirtelen kérgesre sütsz
60 dk-nyi felszeletelt marha vagy sertéshúst.
Mikor mind a kétfele szép piros,szedd ki az edényből és sózd-borsozd meg,majd tedd félre.
A visszamaradt margarinban dinsztelj meg 3-4 fej szeletekre vágott hagymát.
kb.8 db szép burgonyát megpucolsz és karikára vágod.Egy kicsit megsózod és jól megforgatod hogy mindenhol érje a só.
Egy hőálló edényben leraksz egy sor burgonyát,
a tetejére a fele dinsztelt hagymát,rá pedig a fele sűlthúst.Utána megint burgonya,a maradék dinsztelt hagyma,és újra rá a maradék sűlt húst. A legtetejére burgonya kerüljön!
A visszamaradt zsiradékot összekevered félliter sörrel és rálocsolod az egészet úgy hogy mindenhová jusson.Ha van petrezselyem zölded,apróra vágod és ráhinted egyenletesen,
majd letakarod fedővel vagy alufóliával.
Berakod a sütőbe és addig sütöd amig a hús és a burgonya puha lesz. Akkor leveszed a fedőt vagy fóliát és egy kicsit pirítod a tetejét.
Bármilyen salátával kitűnő. |
Royal
5 cl Cherry brandy 5 cl citromlé pezsgő
A poharat félig töltjük apróra tört jéggel, majd ráöntjük az italokat és felöntjük pezsgővel.
|
MARGARITA
3cl Triple Sec 3cl barackpálinka 3cl narancslé
Nagyon jól össze kell megkeverni,vagy rázni.
|
Brandy Hideg:
5 cl brandy 1 kanál ananászszörp 1 kanál citromlé 2 kanál porcukor
A pohárban föloldjuk a cukrot, majd félig töltjük kristályjéggel és hozzáöntjük az italokat.
---------------- Meleg : 5 cl konyak 3 cl citromlé 4 kanál porcukor
Jól összekeverjük az anyagokat és forráspontig melegítjük.
|
Alkoholos-koktélok
BLOODY MARY 3cl vodka 8cl paradicsomlé 1 kiskanál Worchester 1 kiskanál citromlé só, bors
Keverõpohárban megkeverjük, egy pohár sima viizet adunk mellé.
|
Angyal-puncs
95 cl Tea (Zöld) 47 cl Citromlé 24 cl Cukorszirup 2 üveg Club-Soda
A hozzávalókat elkeverjük. Puncso tálba, sok jégre öntjük. Ráöntjük a Club Sodát.
|
Alkohol-mentes koktélok
Alma-koktél
2,5 dc Almalé 1,5 dc Ananászlé 2,5 dc Narancs Juice 1 dc Citromlé Cukor
A gyümölcsleveket a cukorral összekeverjük. Hidegen pohárba töltjük. Tehetünk bele apróra vágott ananászt és almát.
|
Most egy pár koktél receptet írok,de megjegyzem hogy az alkohol tartalmúak kapott receptek,ugyanis absztinens vagyok! :-)
És akkor következzenek az itókák! :-)
|
Kókuszos süti
1 tojás, 20 dk liszt,25 dk margarin,
2 dc tej,másfél kanál méz,
20 dk porcukor,1 sütőpor.
A margarint,porcukrot és a tojást jól
kikeverjük. Hozzáadjuk a mézet,a tejet,
a lisztet és a sütőport .Zsírozott,lisztezett tepsiben
megsütjük.Ha megsűlt kiöntjük a tepsiből és
leöntjük a következő sziruppal:
1 kanál kakaópor,1 kanál cukor.
Bő 1 dc vizet felforralunk a cukorral és belekeverjük a kakaóport.
Símára kikeverjük és rálocsoljuk a tésztára.
Most a krém következik:
4 dc tejet felforralunk és belefőzünk 4 kanál lisztet.
Addig főzzük amíg jó sűrű lesz.( kb 3.4 perc )
20 dk porcukrot kikeverünk 20 dk margarinnal,
és ha a lisztes krém kihűlt,belekeverünk 10 dk kókuszreszeléket,
majd a margarinos krémet is hozzákeverjük.
Rákenjük a tésztára és a tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel
és reszelt étcsokival vagy kakaóporral.
Aki szereti a kókuszt annak isteni finom lesz! :-) |
Darált keksz
30 dk cukor,30dk zsír,1 sütőpor,
1 vaniliáscukor,1 kg liszt,
1 citrom reszelt héja
3 db főtt burgonya összetőrve
és egy pici só.
Ezeket alaposan összegyúrjuk és húsdarálóra
felszerelt fórmán ledaráljuk csikokra amit
lehet formázni,vagy pedig kinyújtjuk és
külömböző formákkal kiszaggatjuk.
Ha kakaósat is akarunk csinálni,
2 kanál kakaóport gyúrjunk a tésztába
egy kis tej hozzáadásával.
Nagyon gyorsan megsül és
rengeteg van belőle.
Ami a fontos hogy egyből puha.
Porcukorba forgatjuk.
Sokáig eláll,de lehet fagyasztani is.
|
[21-2] [1-1]
|